Kids

PBS

PBS op de PH Schreuderschool

 

PBS op de P.H. Schreuderschool 

Op de P.H. Schreuderschool werken wij aan het ondersteunen van de sociaal emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Halverwege het schooljaar 2014-2015 zijn we begonnen met PBS (Positive Behaviour Support). Oftewel het ondersteunen en bevorderen van positief gedrag op onze school. Sinds maart 2018 zijn we een gecertificeerde PBS school. We zijn trots op dit resultaat. 

 

Het oefenen van goed gedrag

Om te weten wat goed gedrag is, oefenen de leerlingen op allerlei plekken in de school met hun leerkracht. Op deze manier weten ze hoe ze zich moeten gedragen in de hele school en kunnen ze ook overal beloond worden voor goed gedrag. Elke drie weken wordt er een nieuwe PBS les geoefend in of buiten de school, deze PBS les wordt herhaald aangeboden. De leerlingen hebben hard geoefend met de regels en gedragsverwachtingen van de PBS lessen.

 

We hebben tot nu de volgende lessen geoefend:

 •  Goed gedrag op de gang
 •  Goed gedrag in de wc
 •  Goed gedrag op de trap
 •  Goed gedrag op het schoolplein
 •  Goed gedrag op het Hannemanplantsoen
 •  Goed gedrag in de bibliotheek
 •  Goed gedrag in de kleedkamer/douche
 •  Goed gedrag bij het betreden van de kamertjes
 •  Goed gedrag in het kooklokaal
 •  Goed gedrag onderweg
 •  Goed gedrag in de personeelskamer

Hoe laten we de kinderen zien dat we goed gedrag herkennen?

Dit doen we door het uitdelen van bandjes bij goed gedrag. De leerkracht benoemt het goede, gewenste gedrag wat hij/zij bij de leerling ziet en geeft de leerling een beloning (een bandje). Het gewenste gedrag kunnen de leerlingen overal op en buiten school, tijdens de lestijden laten zien. Ze sparen met de hele klas voor een gezamenlijke beloning, die ze kunnen verdienen als ze een bepaald aantal bandjes hebben behaald.

 

De resultaten kunt u op het PBS bord in onze hal zien. Op dat bord laten de groepen gedurende het schooljaar zien welke beloningen ze hebben verdiend. In de klas is er op een databord ook te zien hoe ver de leerlingen zijn met het sparen voor de beloning en waar ze voor sparen.

 

Wat gaat er geoefend worden:

 • Goed gedrag in de kopieerruimte
 • Goed gedrag op het Hannemanplantsoen/schoolplein (herhalingsles)
 • Goed gedrag op de wc (herhalingsles)

Ouders en PBS

U kunt ons helpen door thuis de gedragsverwachtingen te bespreken en te oefenen met uw kind. Daarnaast kunt u gedragsverwachtingen opstellen voor bij u thuis. U kunt dan concreet opschrijven welk gedrag u verwacht wanneer uw kind bijvoorbeeld wakker wordt 's ochtends of naar de wc is geweest. U kunt hiervoor bij ons terecht voor meer informatie en/of hulp. 

 

PBS nieuws

 

11-03-2020 Manieren van begroeten

Iedere ochtend worden de leerlingen van de PH Schreuderschool begroet. Vanwege het corona virus kan dit helaas niet met een hand of een high five! Wij zijn daarom op zoek gegaan naar andere manieren van begroeten. De leerlingen mogen 's ochtends kiezen hoe ze willen worden begroet. Een begroeting zorgt voor meer taakgericht gedrag gedurende de gehele schooldag! Een goed begin is het halve werk!

Wie zet jij in het zonnetje?

Onze leerlingen ontvangen een bandje wanneer zij gewenst gedrag laten zien. We sparen deze bandjes voor een groepsbeloning, zoals bij voorbeeld langer buiten spelen. Naast de bandjes ontvangen de leerlingen ook soms een kaartje van de leerkracht met daarop een opsteker! Wat heb jij vandaag goed samengewerkt topper! 

PBS databord

Het PBS databord is weer helemaal klaar voor het voorjaar! Laat de bloemen maar groeien, want alles wat aandacht krijgt groeit. Als wij aandacht geven aan positief gedrag zal het positieve gedrag toenemen. 

 

01-10-2019 PBS en DVS ouderavond 

Op dinsdagavond 1 oktober 2019 hebben wij de PBS en DVS ouderavond georganiseerd. Veel ouders hebben tijd vrij gemaakt om deze avond aanwezig te kunnen zijn. Tijdens de PBS en DVS ouderavond hebben de ouders kunnen ervaren hoe het is om op een positieve school les te krijgen. Daarnaast hebben wij een krachtig compliment gemaakt in de vorm van een kwaliteiten fotolijstje of een complimentenplantje! Klik hier op de link voor een impressie van de ouderavond.  

 

 

24-10-2019 Uitnoding PBS en DVS ouderavond